donderdag 5 april 2018

2018-4-4 | voorbereiding zomerseizoen Natuur.huis De Paardenstal

Op 5 mei 2018 start de zomerperiode voor de in het Natuur.Huis de paardenstal en dat is meteen de start van de Watjes-wandeling in Walenhoek, waarmee kinderen met hun ouders zelf op stap kunnen gaan en de natuur in en het verleden van Walenhoek kunnen ontdekken.

Op 4 april vond de Watjes-vermenigvuldigingsdag plaats waarbij, gewapend met 3 lamineermachines en 3 snijmachines, en met de hulp van Jan, Josine, Paul, Kris en Steven de watjestas in viervoud werd gemaakt.



woensdag 4 april 2018

31-3-2018 | De Paardenstal Niel | Workshop Wilde bijen

Na de inventarisatie door Aculea, de bijenwerkgroep van Natuurpunt, in het natuurgebied Kleiputten Terhagen, waar 32 bijensoorten gevonden werden, organiseerde Natuurpunt Rupelstreek op zaterdag 31 maart een workshop 'wilde bijen' in het Natuur.huis De Paardenstal in Niel. 

Iedereen kent de honingbij en hommels, maar er leven nog een 250 andere soorten bijen in Belgiƫ en Nederland. De 22 soorten hommels leven in kleiner groepen dan de honingbij. De 250 andere soorten wilde bijen in ons land leven solitair, apart. Elke solitaire vrouwtjesbij op zich zorgt voor haar eigen nageslacht. Ze maakt voor elk eitje een kleine kamertje en legt daar ook eten in klaar (een bolletje stuifmeel) voor het bijenlarfje dat uit het eitje kruipt. Stilaan wordt het dan een echt bijtje en na de winter verlaat elke bij zijn kamertje.

Voor de workshop moesten we niet ver gaan. In het bijenhotel aan Natuur.Huis de Paardenstal in Niel waren al vele honderden mannetjes rosse metselbijen aan het rondvliegen, wachtend op wanneer de vrouwtjes ook naar buiten komen. Aan de kerk van Niel en op het speelpleintje vonden we veel grijze zandbijen, volop aan het rondvliegen. Zij bouwen hun kamertjes niet in holle stengels of andere holletjes zoals de metselbij, maar graven gangetjes onder de grond en maken daar kamertjes, tot wel 50 centimeter diep.

Honingbijen kunnen wel eens steken, hommels nauwelijks, tenzij je er per ongeluk met je blote voeten op trapt, maar de 250 soorten andere bijen steken niet of nauwelijks. De grijze zandbij op het speelpleintje aan de kerk in Hellegat heeft trouwens geen angel, dus kan helemaal niet steken.

Terug in de Paardenstal bouwden we echte bijenhotelletjes die binnenkort op een zonnig plekje in de tuin zullen hangen. Als er in de buurt genoeg eten is voor de bijen, dan zullen de hotelletjes snel gevuld worden met kamertjes voor kleine bijtjes.


grijze zandbij



grijze zandbij

foto's en tekst  |  Steven Roels